הדרך להזדקנות בכבוד אינה חפה ממכשולים ואתגרים. שינויים רבים מתרחשים בחיינו עם ההגעה לגיל פרישה. אחרי עשורים של עבודה, דאגה לילדים וחיי חברה שוקקים, קשישים רבים מוצאים את עצמם לפתע בודדים מתמיד. קרובים רבים ולא פעם גם בני זוג נפטרים מן העולם, שכנים וחברים עוברים לגור בקהילות ייעודיות או קרוב יותר למשפחה והפרישה מהקריירה עשויה לפגום בתחושת העצמאות והמשמעות. על אף שדיכאון אינו בהכרח מנת חלקם של כל בני גיל הזהב, מדובר בתופעה רווחת. בכתבה זו, נביא כמה עצות יעילות כיצד לתמוך באדם מבוגר המתמודד עם דיכאון וכיצד יכולה קהילה בבתי האבות לסייע.
נורות האזהרה שחשוב להבחין בהן
דיכאון לא פעם עשוי להיות חמקמק. הסימנים לא תמיד יהיו בולטים לעין ואם לא נשמור על ערנות, אנו עשויים להחמיץ את העובדה שאדם יקר לנו זקוק לעזרה. דיכאון לא מטופל עשוי להאיץ התדרדרות בבריאות הפיזית ובתפקוד הקוגניטיבי. ההימנעות מאינטראקציות חברתיות והפגיעה בתיאבון ובאיכות השינה עשויים להחמיר אף יותר את הדיכאון ולגרום לחוויה של אובדן תקווה. כדי להבטיח מתן מענה בזמן, אלו כמה סימנים שחשוב לחפש אחריהם ועשויים להעיד על דיכאון:
• תלונות תכופות ובלתי מוסברות על מיחושים ובעיות רפואיות
• רגזנות וחוסר סבלנות
• תשישות מתמשכת
• היעדר מוטיבציה
• קשיי ריכוז
• התבטאויות שעשויות להעיד על אובדן תקווה או טעם לחיים
זיהוי והתערבות מוקדמים יכולים להעניק סיוע חיוני ולשפר משמעותית את איכות חייהם של קשישים הסובלים מדיכאון.
יצירת סביבה תומכת היא קריטית לשיפור המצב
חשוב שניצור מרחב בטוח שיאפשר לאדם הקשיש לבטא את רגשותיו, פחדיו ודאגותיו. חשוב שלא נבטל את הדאגות הללו או ננסה לסתור את המחשבות הללו. הקשבה פעילה ונתינת מקום מלא לאימות הרגשות הללו יכולים לספק תחושת הקלה גדולה. במידת הצורך, מומלץ לפנות לטיפול ייעודי על ידי מומחים לבריאות
נפש גריאטרית.
לפעול באופן יזום לטיפוח קשרים חברתיים
להתפתחות דיכאון בקרב בני הגיל השלישי. זוהי הסיבה שרבים בוחרים לעבור לקהילה בבתי האבות, ככל שהקהילה המיידית מתחילה להצטמצם. ככל שיעמדו לרשות האדם המבוגר יותר הזדמנויות לאינטראקציה חברתית עם בני גילו, כך הסבירות לדיכאון פוחתת. מועדוני פנאי, פעילויות בדיור המוגן, קבוצות תמיכה וניסיונות פעילים לשמר חברויות ישנות, כל אלו יכולים להעניק ערך מוסף אדיר.
שמירה על אורח חיים בריא
תזונה מאוזנת, שינה רציפה ומספקת ופעילות גופנית קבועה יכולים לתרום משמעותית לבריאות הנפש. פעילות ספורטיבית גורמת להפרשת אנדורפינים המשפרים את מצב הרוח ומקלים על תסמיני הדיכאון. כאשר הגוף נמרץ, חיוני ומוזן היטב, יכולות ההתמודדות הרגשית משתפרות באופן ניכר. לכן, אין להקל בחשיבות השמירה על איכות חיים גם בהיבט הזה.